15 Aralık 2013 Pazar

BAGET EKMEĞİ

Bu ekmekleri annemlere giderken yaptım. Anneme, babacığıma, kayınvalideme ve Denize birer tane oldu.Kendimden feragat ettim :) Ev yapımı ekmek gibisi yok. Üstelik bu ekmek çok kolay, kabarmasını beklemeden direkt atıyorsunuz fırına. İlk ekmek yaptığımda görenlerin yüzlerindeki ifadeyi hatırlıyorum. İnanın kendi yaptığınız ekmeğin tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Ayrıca ekmeğin ne kadar kutsal bir şey olduğunu, her ekmekte değişen bir yaşam kırıntısı olduğunu ve aslında hiçbir ekmeğin diğeriyle aynı olmadığını, olamayacağını anlıyorsunuz. Ekmek yapmak bir nevi evlat sahibi olmak gibi. Yapmadan nasıl güzel bir şey bilemezsiniz. tamam , işi 'hepsi benim bebeğim' kıvamına getirmeyeceğim. Bu tarifle ömründe hiç ekmek yapmamış biri bile muhteşem ekmekler yapabilir. Sadece bir cesaret, tarifime güveniyorum. Umarım denersiniz.

1 buçuk yemek kasıgı dolusu şeker
2 tk tuz
2 çay bardağı ılık süt
1 buçuk çay bardağı ılık su
1 buçuk paket instant maya
5 bardak + yogurduktan sonra toparlamak için 1 kaşık un
çok az susam

Unu mayayı , tuzu ve şekeri iyice harmanlıyoruz. Ortasını açıp süt ve suyu ekliyoruz. Kenarlardan ala ala hamuru yoğuruyoruz. Toplamak için 1 kaşık unu kullanıp hamuru 4 eşit bezeye bölüyoruz. Elimizle uzun rulo şekli verip unlanmış tepsiye diziyoruz. Üzerini çizip* , susam atıyoruz ve 200-230 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Çıkarır çıkarmaz kağıt havluya sarıyoruz ki nemlenmesin.*


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder