16 Aralık 2013 Pazartesi

BAYAT EKMEK GÖZLEMESİ

Evinizde sac olmadan da gözleme yapabilirsiniz. Pazar kahvaltılarına çok yakışır.Ama bu sizin bildiğiniz gözlemelerden değil.
Bence bir evde kolay kolay hiçbir şey israf edilmemeli. Özellikle de ekmek. Bayat ekmeklerin değerlendirilebileceği öyle güzel tarifler var ki. Dün ekmek tarifi vermişken aklıma geldi bu tarifi de yazmak istedim. Aslında elimde bir sürü tarif var, ancak hepsini yazacak zaman bulamıyorum. Yavaş yavaş ekleyeceğim.
Bu tarif diğer gözlemelerden kat be kat güzel oluyor. Hamurunda ekmek olduğu anlaşılmadığı gibi yiyen herkes size bunun sırrını soracak, garanti verebilirim.Hiçbir şey israf etmemenin gönül rahatlığı da cabası.

Malzemeler:
3-4 dilim bayat ekmek
1 bardak ayran(yoksa su da kullanabilirsiniz)
aldığı kadar un

içi:
1 küçük soğan
çökelek ya da beyaz peynir

İlk önce içi için soğan incecik doğranır. Merak etmeyin içinde gayet güzel pişiyor. Sonra peynirler eklenip harmanlanır.

Ekmekler ayran ile ıslatılır ve un ilavesi ile yoğrularak hamur yapılır. Unlanmış mermer yüzeye(güzel açılıyor) ya da ekmek açılmak için kullanılan tahtada(bizim burda senit derler) açıyoruz. Yrısına malzemeyi koyup biraz zeytinyağı gezdiriyoruz ve diğer yarısını üzerine kapatıp kenarları yapıştırıyoruz. İyice ısınmış tavada iki tarafı pişene kadar pişiriyoruz. Ateş ne kadar harlı olursa o kadar kabarık ve yumuşak gözlemeleriniz olur. Ateşin harı düştükçe tavadaki hamur gevrekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder