16 Aralık 2013 Pazartesi
MİLFÖY ÇATILI BÖREK
Misafirlerim gelecek, şöyle değişik bir börek tarifi yok mu diyorsanız. Ya da evde yapılacak kolay ama lezzetli bir börek istiyorsanız. Hep aynı börekleri yemekten sıkıldıysanız. Bir börek yapayım, ama börekle ekmek arası bir şey olsun diyorsanız. Çalışıyorsanız ve evdekilerin 'bunu hangi arada yaptın' diyeceği bir börek istiyorsanız... Doğru yerdesiniz :) Bu börek başka bir yerde yok. Bloglarda ilk, çünkü tamamen bana ait bir tarif :)
Bu kadar şımarma yeter, değil mi?
Ayın 12 sine ait bir tarif.Annem Burdur'dan gelecekti, hep birlikte yiyebileceğimiz bir şey yapmak istedim ama nasıl üşeniyorum görmelisiniz.Zaman da az, hemen yapmalıyım en acele tarafından. Sıvadım kollarımı hayal gücüme bıraktım. Bereketli bir şey olmalıydı, doyurucu bir tarif olmalıydı , güzel olmalıydı, üzeri kıtır kıtır altı yumuşacık olmalıydı . Sonuçta ailecek yenilen her yemek güzeldir, ama bu güzelliğe güzellik katmayı sevenlerdenseniz deneyin derim. İsmini de ben uydurdum. Yerken hem yumuşacık ekmek gibi böreğin hem de kıyır kıyır milföyün tadı alınabiliyor. İçine kimyon da koydum ki yedikten sonra hazımsızlık yapmasın, hazmedilmesi kolay bir börek olsun.
Malzemeler:
hamur:
3 buçuk bardak un
1 buçuk bardak ılık su
2 tane küp şeker
1 tk tuz
1 çay kaşığı salça
1 tk kimyon
1 tk isot
1 pk instant maya
içine:
4 tane orta boy patates
1 tane kırmızı soğan
tuz
1 tk toz biber
üstüne: 5 yaprak miföy hamuru
İlk önce patateslerimizi soyup küp küp doğruyoruz ve üzerine gelecek kadar su koyup haşlanmaya bırakıyoruz. Normalde böyle haşlamam ama dediğim gibi biraz acelem vardı. Onlar haşlanırken hamuru yoğuruyoruz.Bunun için 1 bardak un haricindeki tüm kuru malzemeleri karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Ben bu aşamada elle değil çatalla karıştırıyorum. Daha sonra azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yapıyoruz. Bu hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parçayı ayırıp kalan hamuru kabarmasını beklemeden tepsi büyüklügünde açıyoruz ve yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz. Tepside kabartacağız.
Pişmiş olan patatesleri süzüp üzerine soğuk su ekleyerek soğumaya bırakıyoruz. Kalan küçük hamuru da incecik açıyoruz ki patatesleri döşedikten sonra hemen üzerini örtebilelim. İçi için soğanı incecik doğruyoruz. Biraz tuz ekleyip süzülen patateslerin içine alıyoruz, diğer malzemeleri de katıp hamur yoğurur gibi eze eze karıştırıyoruz. Bu sayede soğanın aroması ve baharatlar patates ile özleşmiş oluyor. Sonra bu karışımı böreğin üzerine elimizle bastıra bastıra yayıp yerleştiriyoruz.Açtığımız ince yufkayı da patateslerin üzerine kapatıyoruz.Biraz yırtılabilir, üzeri kapanacağı için önemli değil. Milföy yapraklarını oklava yardımı ile biraz genişletip üst tarafa her yerini örtecek şekilde yerleştiriyoruz. Sonra hızlı kabarması için soguk fırına atıp 10 dk 180 derecede ısıtıyoruz. 10 dk sonunda fırını kapatıp 10 dk daha bekliyoruz ki fırındaki ısı ile daha güzel kabarsın. Sonra 180-190 derecede 30 dk daha pişirip afiyetle yiyoruz :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder