17 Aralık 2013 Salı

PIRASA TAVASI




Karadeniz 'de 4 sene kaldığım için bu ve benzeri muhteşem yemeklerine aşinayım. Ama bu tarifi herkes bilmez. Pırasanın ya böreğini yaparlar ya yemeğini.
Herkes pırasa yemekten hoşlanmaz. Pırasayı sevdiklerimize yedirebilmek için bu tarif ideal. İçerisinde ne olduğunu bile anlamayacaklar. Soğanlı bir şey yediklerini sanacaklar. Üstelik iki kişilik bu tarifle kişi başı bir buçuk pırasa yemiş olacaklar. Diyet yapanlar için de birebir.Denediğinize pişman olmayacaksınız.

Malzemeler:
3 tane pırasa
2 kaşık mısır unu
2 kaşık normal un
tuz pul biber
1 yumurta

Pırasayı incecik doğruyoruz. İsterseniz kaynar suyun içine atıp 1-2 dk bekletin ve suyunu süzüp karıştırma kabına alın. Ben bazen böyle yapıyorum bazen de haşlamadan direkt kullanıyorum. İki türlü de çok güzel pişiyor. Karıştırma kabına aldığımız pırasanın üzerine yumurtayı kırıp diğer malzemeleri de ekleyerek bir bulamaç hazırlıyoruz. Bu bulamacı ince olacak şekilde yağlanmış bir yapışmaz yüzlü tavaya yayıyoruz ve kapağını kapatıp cızırdayana dek harlı daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Alt tarafı kızarınca bir kapak yardımıyla tersini çeviriyoruz. İki yüzü de pişince tamamdır. İşte bu kadar kolay.Afiyet olsun.
Pırasa:
Soğan familyasından olan pırasa, oldukça düşük kalorili bir sebzedir. 100 gram pırasada sadece 32 kalori bulunur ve bu yüzden de diyet menülerinin vazgeçilmezidir.
Pırasa hem bir antioksidan hem de mineraller ve vitaminler açısından zengin bir sebzedir. Yeşil yaprakları, günlük lif ihtiyacının neredeyse %7'sini karşılar. Ayrıca tıpkı sarımsak gibi antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkiye de sahiptir. Pırasa kolesterolü düşürür ve nitrik oksitin serbest bırakılmasını sağlayarak damar sertliğini engeller. Ayrıca trombosit pıhtı oluşumunu engelleyerek koroner arter, damar hastalıkları ve felç riskini azaltır.
Pırasada büyük ölçüde A vitamini bulunur. Aynı zamanda zeaksantin ve lutein de bulunur ki bunlar akciğer kanseri ve ağız kanseri riskini düşürür.
Pırasa C ve K vitaminleri açısından da zengin bir sebzedir. Hatta K vitamini en çok pırasada bulunur, 100 gram pırasadaki K vitamini, günlük ihtiyacın %172'sini karşılar. K vitamini, kemik sağlığında çok önemli bir yere sahiptir. Beyindeki nöronların hasar görmesini engelleyerek Alzaymır (Alzheimer) hastalığının tedavisinde yok sayılamayacak derecede rol alır.

Pırasa B vitamininin yanı sıra; demir, bakır, manganez ve kalsiyum gibi temel mineralleri de bol miktarda içerir. Kuersetin (kersetin) içeren pırasa tam bir anti-oksidandır. Tüm yeşil yapraklılar gibi pırasa da piridoksin, folik asit, niasin, riboflavin ve tiamin gibi birçok hayati vitaminler içerir.
100 gram pırasada 7.34 gram karbonhidrat, 1.83 gram protein, 0.30 gram yağ, 20 mgram magnezyum, 16 mgram sodyum, 276 mgram potasyum bulunur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder