14 Aralık 2013 Cumartesi

PORTAKALI VE BÖĞÜRTLENLİ KEK


Ekşi tatlı lezzetleri oldum olası sevmişimdir. Bu kek de tam bana göre oldu. Böğürtlenin hoş aroması ie yumuşacık kek. Yanında bir de dondurma olsa ne güze olur dedirtiyor bakınca. Bu soğuk havada bile dondurma düşündürüyorsa varın siz düşünün. Akşam çayın ya da kahvenin yanında, dizi izlerken çok güzel gider. Yaptığım böğürtlen reçelini kullandım ya bir de, doğal doğal el yapımı reçelle olunca değmeyin keyfime. Kan portakalı da vitamin açısından oldukça zengin malumunuz. Ama tadı çok alışkın olunan bir tat değil. Anneler bilirler , birine bir şeyi olduğu gibi yediremiyorsanız değiştirip yedirebilirsiniz. Ben de fırsat buldukça böyle yapıyorum.Baharatlar da böyle keza. Ama yemeğe ya da tatlıya karışınca bir başka oluyorlar. Tarçının yararlarını okuyup kaydetmişim bilgisayara. Buyrun:

1-Kolestrolü düşürür.
Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçın tüketilmesinin kolestrolü düşürdüğünü göstermiştir.Tarçın kandaki kötü kolestrol ve trigliserid seviyesini düşürür.
2-Kan şekerini düşürür Tip 2 Diyabeti tedavi eder.
Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçının kan şekerini dengelediğini göstermiştir.Tarçın insülünün daha etkin olmasını sağlar ve bu sayede kilo kontrolü ve kalp krizi riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
3. Kalp Hastalıklarına Faydalıdır.
Tarçın kalp damar sistemini güçlendirir.Tarçında bulunana kalsiyum ve lif kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar.Biraz 
tarçın koroner damar hastalığında ve yüksek tansiyonda yardımcı olur.
4-Kanserle Savaşır.
Aeerika Maryland'de yapılan bir araştırma tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığını göstermiştir.
Tarçındaki kalsiyum ve lif kombinasyonu safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon 
kanserini önler.
5-Diş Ağrısı ve Ağız Kokusu Giderici.
Tarçın geleneksel olarak diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır.Bir kaç çimdik tarçın ağızda 
çiğnenebilir ya da çayı yapılıp gargara olarak kullanılabilir.
6- Solunum sorunlarını tedavi eder.
Tarçın grip için çok faydalı bir ev ilacıdır.Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılır ve yenir.3 gün 
boyunca devam edilir.Bu reçete öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.
7- Beyin Toniği
Tarçın beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir.Sinirsel tansiyonu tedavi eder,hafıza kayıplarını önler.
Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona,hafızaya,zihinsel performansa iyi geldiğini,uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.
8- Enfeksiyonlara iyi gelir.
Anti mantarianti bakteriyel,anti viral anti parazitik ve antiseptik özellikleri nedeniyle dahili ve harici enfeksiyonlarda 
etkilidir.
9- Adet dönemini kolaylaştırır.
Tarçın kadın sağlığında da faydalıdır.Adet kramplarında ve diğer adet sorunlarında rahatlama sağlar.
10-Doğum Kontrolü
Tarçın aynı zamanda bir doğal doğum kontrol aracıdır.Doğumdan sonra düzenli olarak kullanılması adeti geciktirir ve gebeliği önler.
11- Anne Sütünü Artırır.
Tarçın anne sütünde artış sağlar.
12. Eklem iltihabından kaynaklanan ağrılarda rahatlama sağlar.
Tarçın anti iltihap maddeler içerdiğinden,eklem iltihabı gibi hastalıklarda rahatlama sağlar.
Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucunda bir hafta boyunca her sabah 1 çay kaşığı balla çeyrek çay kaşığı tarçını karıştırıp yiyen hastalarda belirgin bir rahatlama görülmüş,bir ay boyunca kullanan hastalar ağrısız yürüyebilmişler.
13- Sindirim Toniği
Tarçın pek çok yiyeceğe baharat olarak eklenmeli,güzel bir tat vermesini dışında ayrıca hazmı kolaylaştırarak sindirime katkı sağlar.Tarçın hazımsızlık,mide bulantısı,kusma,mide sorunları,ishal ve gazda çok etkilidir.Bağırsak ve mideden gazı atmak konusunda çok yardımcıdır. Asitliliği,ishali ve sabah halsizliğini bitirir.Çok etkili bir sindirim toniğidir.
14-İdrar Yolları Enfeksiyonlarına İyi Gelir.
Düzenli bir şekilde tarçın tüketen insanlarda idrar yolları enfeksiyonları daha az görülmektedir.Tarçın idrar 
söktürücüdür,İdrarı artırır ve söktürür.
15- Pıhtılaşma Önleyici Etki
Tarçında bulunan Cinnamaldehid adlı maddenin kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi vardır.Acil durumlarda kanamanın durması ve yaraların kapanması için gerekli olan kanın pıhtılaşması normal şartlarda da olursa damar tıkanıklığına neden olur.Cinnamaldehid kandaki gereksiz pıhtılaşmaları önleyici bir maddedir.
 16- Doğal Gıda Koruyucu
Yiyeceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.
17- Baş Ağrısı Ve Migrende Faydalıdır.
Soğuk çarpması nedeniyle oluşan başağrısında tarçın az bir suya eklenir ve macunumsu hale gelince ince bir tabaka halinde şakaklara ve alna sürülür.
18- Sivilce ve Siyah Noktalarda Etkilidir.
Tarçın kanı temizler bu yüzden sivilcelerde faydalıdır.Bir kaç damla limon suyuna bir iki çimdik tarçın karıştırılarak elde 
edilen macun sivilce ve siyah noktalrın üzerine uygulanırsa faydalı olur.
19- Kanı inceltir ve kan akışını hızlandırır.
Tarçın kan incelticidir ve bu sayede kan dolaşımını hızlandırır.Bu etkisi sayesinde ağrıların azalmasında yardımcı olur.İyi kan dolaşımı hücrelere daha fazla ve daha çabuk oksijen gitmesine yardımcı olur ve böylece metabolizmayı hızlandırır.Düzenli olarak tarçın kullanarak kalp krizi riskini azaltabilirsiniz.
20- Kasları Gevşetir.
21-Kas ve Eklem Ağrılarını Rahatlatır.
Düzenli olarak tarçın tüketenler,tarçın tükettikten sonra kas ve eklem ağrılarında belirgin rahatlama olduğunu söylerler.
22-Bağışıklık Sistemini Güçlendirir.
Bal ve tarçın karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir,halsizliği yok eder,ömrü uzatır.Yaşlanmayı geciktirici etkiye 
sahiptir.
23- Kaşınmada Etkilidir.
Bal-Tarçın macunu böcek ısırmalarına ve kaşınmaya karşı da kullanılır.
24-Çok zengin bir manganez,fiber(lif),demir ve kalsiyum kaynağıdır.
25-Tarçın kanamayı durdurucu etkiye sahiptir bu yüzden yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Tarçını sağlığınızı düzeltmek veya bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz.Tarçını çayınıza,kahvenize 
ekleyebilir yediğiniz meyvelerin,tatlıların üzerine serpebilirsiniz.
Tarçını aşırı dozda tüketmek tehlikeli olabilir.Ayrıca tarçın hamileler tarafından kullanılmamalıdır.


Malzemeler:
yarım bardaktan yarım parmak eksik şeker
2 yumurta
çay kaşıgının ucunda tarçın
2 kaşık kakao
1 buçuk bardak dolu dolu olmayan un
yarım bardak kan portakalı
1 kaşık böğürtlen reçeli
1 pk kabartma tozu

Yumurtayı köpük köpük olana dek çırpın.Daha sonra şekeri de ilave edip iyice şeker eriyene dek yine çırpın. Yumurta kokusunu sevmiyorsanız tarçın atın. Yukarıda bahsettiğim onca faydaya rağmen istemezseniz tarçın yerine vanilya da kullanabilirsiniz :) En sonda da  kakao ekleyip onun ile de biraz daha çırpın.bir yağ şişesi kapağı sıvıyag ekleyin. Evet yanlış duymadınız, bir kapakcık :) daha sonrasında kan portakalı  ekleyip unu eleyerek tüm malzemeleri harmanlayın. Yalnız unun tamamını değil, azar azar ekleyin.Son yarım bardağa kabartma tozunu ekleyip en son reçelle karıştırın ve 25 cm lik borcamda 175-180 derecede 20 dk civarı pişirin. 5 dk da fırında bekletin.Fırından çıkarınca reçel sürüp servis yapabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder