Şimdi tariflerime şöyle bir baktım da ne kadar hamur işi seven biri gibi görünüyoruz. Aslında bu hamur işlerini güzel yapan bir aile olmamızdan kaynaklı. Maşallah bize :)
Sıkma Adana ve Mersin dolaylarında çok yapılır. Soğan sevmeyenler bile bu tarif ile soğana müptela olacak. Her yerde farklı tarifler var aslında. Bazısı bol baharatlı yapıyor. Kimyonlu,acılı vb.. Bazısı peynirle bazısı çökelekle yapıyor. Bazısı içine soğan koymuyor ki akıl alır gibi değil. Annemin deyimiyle ; bunu bir yiyen pişman bir de yemeyen :) Soğan yiyeni hiç rahatsız etmeyecek o yüzden tariften soğanı lütfen çıkarmayın.
Hani çok güzel tariflerin aslında hep çok kolay bir yapılışı vardır. Ama siz tadına bakınca içerisinde gizli bazı şeyler , bir gizli tarifi olduğunu falan düşünürsünüz . Bu tarif işte tam o tariflerden. Benim için çok özel bir tarif, aslında kendime saklamayı düşünüyordum ama güzellikler paylaşılınca daha bir güzel oluyor. Amma da uzattı iki sıkma için diyeceksiniz biliyorum ama yeyince anlarsınız :) Çok basit ama içerisinde ne var bunun , böyle sanki farklı bir baharat koymuşlar diyeceğiniz bir tarif. Yanında bol köpüklü bir ayran ile muhteşem oluyor.
Malzemeler:
3 bardak un+ 2 yemek kaşığı un
1 bardak sulu yoğurt
yarım bardak su
tuz
1 bardak çökelek-lor
3 tane soğan
3 yemek kaşığı tereyağ
Unu tuzu ve yoğurdu karıştırarak hamuru yoğurun. Mayalı bir hamur yapmamıza gerek yok ama elinizde varsa artan mayalı hamurdan da yapabilirsiniz.
İçi için soğanları piyazlık doğruyoruz ve yağını tuzunu ekleyip soğanlar yumuşayana dek kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca altını kapatıp üzerine çökelek ilave ediyoruz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp pişireceğimiz yapışmaz yüzeyli tavaya sığacak kadar açıyoruz. Harlı ateşte iki tarafını da pişirip daha sıcakken içerisine iç malzemeden koyup dürüm yapıyoruz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder