12 Aralık 2013 Perşembe

TEREYAĞ YAPIMI


Denize geçen gün akşam biriktirdiğim kaymaklardan tereyağ yaptırdım ki o da anlasın kıymetimi :) O gün de biz tereyağ yaparken deprem olmuş Antalya 'da , hiç farkedemedik sallanmaktan. 5 şiddetindeymiş üstelik. Allah daha büyüklerinden korusun şu karda kışta kıyamette.
Bizim evde hiçbir şey atılmaz malum.Kaymak olunca yoğurt yiyemiyorum. İsabet de oluyor, her şeyde bir hayır varmış işte :)Kaymakları kapalı bir kapta dolapta muhafaza ediyorum. Dişe gelecek kadar birikince, şöyle 2-3 su bardağı kadar, tazecik tereyağı yapıyorum. Misler gibi oluyor.Bu tarifi anneciğimden öğrendim . O benden kat be kat güzel yapar hala. Anne eli değmiş gibisi var mı. Eskiden babaannemler anneannemler yayıkta yaparlardı tereyağını. Köpük köpük tazecik oldugu zaman , ekmeklerimize sürerler ve bize verirlerdi. O tadı sadece tadan bilir. Marketlerde satılan ya da pazardan alınan hiçbir tereyağ tazesi gibi olmaz. Siz de taze taze yapıp sevdiklerinize tattırabilirsiniz.

Malzemeler:
2-3 bardak kadar yoğurt kaymağı(Ya da istediğiniz kadar)
sıcak su
kapaklı bir kavanoz

Kavanozun içine kaymakları koyuyoruz ve 30 dk kadar çalkalıyoruz. Kolay bir tarif ama biraz yorucu. Yanlarınızda erkek varsa ona çalkalattırıverin :) Tam süresi yok aslında, yağlar topaklanmaya başlayacaktır farkedersiniz. Topaklandığını görünce kaynar olmayan ama sıcak bir su ekliyoruz. Bunu kaymagın soguk oldugunu düşünerek söylüyorum. Şokluyoruz yani. Bir iki dk.daha çalkalanınca bırakıyoruz bir köşeye, ki yağlar üste çıkabilsin. Daha sonra bir kaşık yardımı ile bir kaseye toplayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken husus; tereyağı koku çekme özelliğine sahiptir. O yüzden saklarkan iyi kapatılmalı. Bir de yoğurt kaymağı doğal yogurttan yapılmalı. Fazlaca yağ çıktıysa ve hepsini 2-3 haftada bitiremeyecekseniz tuzlamanızda yarar var. Ama kahvaltıya çok yakışıyor tuzsuz hali. Afiyet olsun.
Kalan suyu da sakın atmayın , yarına onunla bir şey yapacağız :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder