13 Aralık 2013 Cuma

ÇÖKELEK YAPIMI-TUZSUZ PEYNİR



Sütü saklamak isteyen insanlar onu türlü türlü hallere sokmuşlar. Yağ yapmıslar, kaymak, kefir, yogurt, peynir... Şimdilerde peynirlerin sayısını bilmek neredeyse mümkün değil. Bu peynir lor peyniri gibi bir peynir. Böreklerde gözlemelerde çok kullanıyoruz biz. Buralarda bunu bilmeyen yoktur. Serttir, pişince erimez. İçerisinde bol miktarda kalsiyum var, kemik erimelerine faydalı. Ayrıca tuz yemeyenler için de idealdir.

Malzemeler:
1 kg yoğurt ya da burada anlattıgım tereyağ yapımından arta kalan su
1 çk tuz

Ölçüleri isteğinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Çok az bir su ile de olur. Yoğurdu ya da tereyağ suyunu bir tencereye alıyoruz. Üzerine tuzu serpip karıstırıyoruz. Kaynayana dek karıstıra karıstıra pişiriyoruz. Ocağın basından ayrılabilirsiniz , harlı olmadıgı müddetçe dibi çok tutmaz. Arada karıstırmak yeterlidir ama tasabilir dikkatli olmak lazım. Bir kere fokurdayınca altını kapatıp soguyana dek bekliyoruz. Sonra bir bez keseden süzüp hemen kullanmayacaksak buzlukta saklıyoruz. Yıllarca saklanabilir. Kalan suyu da atmıyoruz. Peynir altı suyu çok kıymetlidir.
* Kanser gelişimine engel olur. Özellikle peynir suyunda bulunan proteinler ve aminoasitler, erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise göğüs ve rahim kanseri riskini düşürmektedir.
* Tip 2 diyabet hastaları için de faydalıdır.
* Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında yer alır.
* Kolesterolü düşürür ve yüksek tansiyona iyi gelir.
* İçeriğinde barındırdığı laktoferrin gibi enzimler ile vücutta mikrop üremesini durdurucu bir doğal antibiyotik etkiye de sahiptir.
* Kadınlarda hormon dengesizlikleri ve östrojenin az salgılanması gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
* İçerdiği bol kalsiyum nedeniyle kas ve eklem ağrılarını geçirir.
* Kadınlarda kemik erimesi için doğal çözümdür.
* Metobolizmayı hızlandırdığı için zayıflatma özelliğine de sahiptir. 

Bir sonraki tarifte bu güzellikle muhteşem bir şey yapacağız :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder