Antalya ' da yağmurlar da başladı. Dağ taş ağaç yıkanıyor şimdi. Tam zamanıdır tertemiz toplanacak böğürtlenlerden reçel yapmanın. Yol ve dere kenarlarındaki dikenli çalılardan ellerini mora boyayan böğürtlenleri tek tek toplamak da ayrı bir güzel. Ev yapımı reçelin tadını dışarıda kesinlikle bulamazsınız. İşte benim -buradaki tabiriyle- 'diken üzümü' reçelim :)
Malzemeler:
4 bardak böğürtlen
2 bardak şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
Böğürtlenleri pişireceğimiz tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri döküp kapağını kapatarak bir gece böyle bekletiyoruz ki şekerle birlikte böğürtlenler sularını bırakabilsinler. Ertesi sabah kaynayana kadar orta harlı ateşte daha sonra kısıktan biraz fazla ateşte kıvam alana dek pişiriyoruz.böğürtlen ısındıkça su bırakacak , o yüzden su eklemiyoruz. Reçelin kıvam aldığını anlamak için cam ya da porselen bir kaba suyundan bir çay kasığı koyun ve buzluğa atın. Eğer reçel kıvamındaysa olmuştur. Çünkü olduğunu pişerken anlamak zor. Çok sulu gibi görünüyor ama altını kapatıp soğumaya bırakınca suyunu büyük ölçüde çekecek ve koyulaşacak. Ben bu hataya düştüm de oradan biliyorum :)Tam reçel gibi olmuşken kapadım, tabak testi yapmadım. Sonrasında kaskatı bir reçelim oldu. Ben de bir bardak kadar su koyup yeniden kaynattım. Biraz sulu kalsın, limon suyunu katıp bir iki sn. bekleyin ve ocağın altını kapatın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder