22 Kasım 2013 Cuma

GARANTİLİ AYVA REÇELİ

Ayva reçeli yapmak istiyorsanız bu tarifi kesinlikle kaçırmayın. Mis kokulu insanın içini ferahlatan rengi ile göz kamaştıran bu reçel kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olcak. Hiç reçel yapmamış olanlar bile bu tarifle kolayca yapabilirler. Başka yerde yok.Garantili bir tariftir, deneyip yapamayacak olan kimsenin olmayacağını düşünüyorum.Sizler için ölçtüm,saat tuttum ; normalde ölçülü iş yapmayı sevmiyorum. İnsanın elinin ayarı ile daha lezzetli şeyler yapacağına inanıyorum. Buyrum tarifime:

Malzemeler:
2 su bardağı ayva
2 su bardağı su- başta
2 su bardağı şeker
şeker eklenince 1buçuk bardak daha su
Ayva çekirdekleri

Ayvaların kabuklarını soyup istediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Ben tavla zarı kadar doğradım. Çok dişe gelmeyen ama marmelat gibi de olmayan bir reçel istiyordum. Ayvaların çekirdeklerini de kesinlikle atmıyoruz.Bir ara ayva çekirdeğinden jöle ve cilt maskesi tariflerini de vereceğim. Şimdi ise çekirdekler gıda boyası yerine kullanılacak. Reçelin rengini kırmızıya yakın bir renge çevirecek ayrıca jel kıvamı veren özelliği sayesinde jölemsi bir reçelimiz olacak.
Ayvaları ve suyu bir tencereye alıp ocağa yerleştiriyoruz. Saate bakıyoruz. Ocağa tencereyi koyup altını açtığımız andan itibaren 15 dk sonra altını kapatıyoruz. Kaynama süresi de dahil yani bu süreye. Şekerini ilave edip üzerine bir buçuk bardak daha su ile ayva çekirdeklerimizi ekliyoruz ve ocağın altını açıyoruz. Toplam 1 saatte pişiyor.Bekledikçe rengi koyulaşacaktır.

 Reçel kıvamını böğürtlen reçeli tarifinde anlattığım gibi anlayabilirsiniz. Bir tabağa çok az koyun buzluğa alın, reçel gibiyse olmuştur, daha akışkansa biraz daha vardır. Soğuduğu zaman içerisinden çekirdekleri çıkarıp atabilirsiniz. Tüm reçellerde olduğu gibi hava almayan cam bir kapta ya da kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Az yaptıysanız kapaklı bir kasede de bekletebilirsiniz. Kış aylarında reçellerin dolaba girmesine gerek yok ancak yazları dolapta durmaları gerekir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder