21 Kasım 2013 Perşembe

LABADALI BÖREK- EV YAPIMI İLİBADALI BÖREK


Labada Antalya ve çevresinde kendiliğinden yetişen bir bitki. Buralarda ilibada diye geçer. Anadoluda efelek, evelik, alabada isimleri de biliniyor. Hafif ekşimsi, bol besleyici bir bitki. Sarması, pilavı ve böreği çok yapılır. Bir ara pilavının tarifini de yazarım. Labada mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. İştah açar, ishali keser,vücudu güçlendirir, kanı temizler, emziren annelerin sütünü arttırır.
İçerisinde A,C vitaminleri, fosfor , demir ve tanen vardır.İçerdiği demir diğer bitkilere oranla vücut tarafından daha kolay absorbe edilir.Kansızlığa da iyi gelir. Özellikle kök kısmı.. Bir rivayete göre de yağları eritir.


Malzemeler:

Börek hamuru :
6 bardak un
2 buçuk bardak peynir altı suyu ya da ılık su
biraz tuz
bir küp şeker

İç Harcı:
Bir avuç çökelek
Bir bağ labada
2 pırasa
karabiber,tuz,pul biber
1 büyük soğan

yarım bardak sıvıyağ
2 kaşık yoğurt
çörekotu, susam

İç harcı için tüm malzemeleri doğrayıp ovalıyoruz.

Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlıyoruz. Börek için 11 beze yaptım.  Benim hamurum arttı kalanını dolaba koydum gözleme yapmak için. Katları 4+4+3 şeklinde ayırdım.Açtığımız hamurların da aralarına fırça ile yağ sürerek hamurları yerleştiriyoruz. Aralara farklı bir sos da sürebilirsiniz ancak yağ kıyır kıyır bir börek olmasını sağlıyor. Daha yumuşak börek isterseniz yağı yoğurt ile karıştırıp sürebilirsiniz. Hamuru böyle yerleştirirken iki yerde harcından koyuyoruz.

Bittikten sonra böreği dilimliyoruz. Kekleri ya da börekleri eşit dilimlemek için önce tepsinin ortasından kesin, kalan yarıları da kendi aralarında kesin. Böylece eşit büyüklükte dilimleriniz olacaktır. En üstte de yoğurt ile 2 kaşık sıvıyağı karıştırıp sürün. Bu böreğin üzerinin nar gibi kızarmasını sağlayacak. En üste de çörekotu ve susam serpip 200 derece fırında orta katta kapağı hiç açılmadan 35 dk pişiriyoruz. Herkesin fırını farklı pişireceği için üzerinin kızarmasının yeterli olacağını da söylemek isterim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder