19 Kasım 2013 Salı

EVDE LAHMACUN YAPIMI- TAVADA LAHMACUN

Çocukluğumuzdaki gibi kalmadı hiçbir şey. Aşklar, şiirler, kitaplar, şarkılar, sözler..
Bu şarkı benden size gelsin, bir yandan dinleyin bir yandan tarifi okursunuz:



Evde lahmacun yapma fikri birden aklıma geldi. Neden olmasın ki dedim kolları sıvadım. Oldu , hem de çok güzel oldu. Sıcak sıcak , ev yapımı, içinde ne olduğunu bildiğim misler gibi lahmacunlarım oldu. Yaparken bir yandan da düşünüyorum; hamile olup canı isteyen ,  bulamayan insanlar için ne büyük kolaylık olur bu tarif. Düşünüldüğü kadar zor değil inanın. Aman pişmez diye de düşünmeyin, gayet güzel pişiyor.
İşte ev yapımı, kolay, tavada pişen lahmacun tarifimiz:

Malzemeler:

hamuru:

yarım tatlı k. şeker
yarım paket instant maya(5 gr-2tatlı k. kadar)
1tk silme tuz
3 bardak un
1bardak peyniraltı suyu, ya da su

harcı:

200g kadar kıyma
4tane domates
2 tane soğan
3 tane biber
1 tk.pul biber, biraz tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
birkaç dal maydanoz
1 yk. sıvıyağ

Kurban bayramından kalan kıymaları değerlendirmek için ideal. Ayrıca çok bereketli bir tarif oluyor. Benim verdiğim ölçülerden 9 tane lahmacun çıkıyor.Mutlaka yağlı bir kıyma kullanın. Koyun ya da kuzu olması da önemli. 
İlk önce hamuru hazırlıyoruz. Tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur yapmalıyız.


Hamuru yoğurduktan sonra dinlenmesi için nemli bez örtüp bir kenara alıyoruz. İşin en güzel yanı da bu. Kabarmasını beklemeyeceğiz. Biz harcımızı hazırlayana kadar sadece dinlendireceğiz. 
Harç için de kıymayı derin bir kaba alıyoruz. Soğanı robottan geçiriyoruz. Rende gibi olmayacak ama elde doğranmış gibi de olmayacak. ikisinin arası bir kıvamda yapmalıyız. Püre gibi oldu diyelim, bu sanırım onun için en ideal tanım.Soğan kıymayla aynı miktarda olmalı.
Biberler ve domatesler de çekildikten sonra kaba alınır. Elde küçük doğranmış maydanoz, salça, pul biber ve tuz da eklenir. En son da sıvıyağ gezdirilir ve bir güzel harmanlanıp kenara alınır.

Hamur dokuz eşit parçaya bölünür.Ben hamuru hep mutfak tezgahında açıyorum. Mermerde açılan hamur bana göre daha bir güzel oluyor. Hamur tava boyutunda açılır. Benim tavam 25- 30 cm civarındaydı. Açılan hamur tavaya yerleştirildikten sonra harçtan iki kaşık hamurun üzerine yayılır. Altı açılarak kısık ateşten biraz fazla ateşte 10-15 dk kapağı kapalı halde pişirilir. Pişen lahmacun ters çevrilerek bir tabaga alınır ve elle biraz su serpilir. Sonra ön yüzü çevrilip üzerine hemen bir bez örtülür.Kısık ateşte piştiği için birazcık sertleşiyor çünkü. Abartıp çok su serpmeyin, sadece birazcık kendine getirecek kadar. Diğer hamur da pişince öncekinde olduğu gibi ters çevirin ve yine hafif ıslayıp üzerini sıcakken örtün. Tüm lahmacunları böyle pişirdikten sonra salata, bol limon ve ayran ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder