13 Kasım 2013 Çarşamba
KÖPOĞLU ya da KIZARTMA YOĞURTLAMA
Herkes ömründe bir kez yemiş hatta belki de yapmıştır bunu. Lakin soframda çok önemli bir köşeye sahip olan bu leziz şeyi arşivime almamak çok ayıp olacaktı :)
Sarımsaklı yoğurdun içine ne girse bir başka güzel oluyor. Bir de taptaze tereyağı ile buluşurlarsa değme yemek ellerine su dökemez bu zat-ı şahanelerinin. Şimdiye kadar ben sevmedim bunu diyen kimseye rastlamadım. O kadar güzel bir şey ki bu; meze desen olur, yemek desen olur, salata desen olur. Hem kolay , zahmetsiz, az malzemeli; hem de tadı her zaman garantili ve çok beğenilen bir tarif.
Malzemeler:
2 tane patates
4 tane çarliston biber
2 tane patlıcan
havuç, kabak, karnabahar(doğru yazılışı budur efendim :) vb.. kızarabilen herhangi bir sebze ..
2 bardak yoğurt
1 büyük diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
yarım yemek kaşığı toz biber
Ben kızartmalarımı hep zeytinyağında kızartıyorum .Tabi yemekler de ya zeytinyağlı ya tereyağlı. Bir 4 sene olmuştur rahat. İnanın vücudunuzun rahatladığını hissediyorsunuz. zeytinyağının o 5-10 sene önceki buruk hali de yok artık. Gayet hafif ve lezizler. Zeytinyağı olmasaydı fındık yağını tercih ederdim. Ancak ayçiçek yağı devri benim için kapandı inşallah.
patatesleri büyük küpler halinde doğruyoruz. Patlıcanları da yarım parmak kalınlığında dilimliyoruz ve su dolu bir kaba alıyoruz ki acısı çıksın. Biberlerin de çekirdeklerini temizliyoruz. Ben bir tane bile çekirdek bırakmıyorum.Tabi tercih sebebi bu çekirdekli seven bırakabilir, benim çekirdeklere küçük bir takıntım var.
Sonra sırasıyla, teker teker tuzladığımız patates biber ve patlıcanı kızartıyoruz. Geniş bir tabağa aldığımız kızartmaları soğumaya bırakıp yoğurt sosu hazırlıyoruz. Yoğurt süzme kıvamında olursa daha güzel olur. içerisine sarımsakları küçük küçük doğruyoruz. Ben doğradım ama havanda ezilerek ya da rendelenerek kullanılabilir. Sarımsaklı yoğurdun yarısından fazlasını kızartmaların üstüne döküp iyice karıştırıyoruz. Tüm malzeme yoğurt olunca kalan kısmı da üzerine gezdiriyoruz ve düzeltiyoruz.
Ayrı bir yerde küçük bir tavada tereyağımızı kızdırıyoruz. Köpürünce ocağın altını kapatıp toz biberimizi koyuyoruz ve hızlıca karıştırıyoruz. Çok sıcak atarsanız yanar, soğuk atarsanız biberle çiğ kalır. Ayarlamayı iyi yapmalısınız. Tereyağı sosu deyip geçmemek lazım. Her ayrıntı önem arz ediyor :) Biberler yağa atınca köpürüyor ya, o köpüğü sönmeden yemeğimizin üstüne şööööyle bir gezdiriyoruz. Oh misss.. Sosun en güzel kısmı tavada kalan kısmı bu arada. Onu da bir güzel ekmekle sıyırıp atıverin ağzınıza.Afiyet, bal, şeker olsun :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder