A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir... Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.
Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.
Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.
Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.
Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.
Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.
Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.
Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.
Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.
Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.
İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı koruyor.
Almanya’da Dr. Sigmund Schmidt ve Macaristan’da Dr. Ferenczi bu bitkiyi lösemi ve kanserde önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaktadırlar.
Bir tane kırmızı pancar
1 yemek kasıgı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 küçük diş sarımsak
Pancarı iyice yıkıyoruz.Bir tencerede üzerini aşacak kadar suyun içine bırakıyoruz. Çok fazla su kullanmamak için pancarın boyuna yakın bir tencere kullanmanızı öneririm. Hiçbir yerini kesmeden pişirmeliyiz. Ama başka çare yoksa ikiye de bölünebilir. Kesilince vitamininin ve renginin kaçacağını düşünüyorum. keza böyle pişince bile su kıpkırmızı oluyor. Piştiğini anlamak için pancara ince bir bıçak batırabilirsiniz. Kolayca çıkıyorsa pişmiştir. Çok yumuşamasına gerek yok patates gibi.
O pişerken yoğurt sosu için sarımsakları ezip yoğurtla karıştırıyoruz. Mayonez eklemek istemezseniz 1 kaşık daha yoğurt ekleyebilirsiniz. Dilediğiniz kadar bol yoğurtlu da yapabilirsiniz, daha çok yoğurt eklenince daha pembe bir renk alacaktır. Tuz da ekleyip bir kenara alıyoruz. Pişen pancarın suyunu süzüp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca rendeleyip yoğurt sosu ile buluşturuyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Yeşil çok yakışıyor kırmızıya. Ben maydanozla süslüyorum genellikle.Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Rendelenirken etrafa sıçrama olasılığı olduğunu unutmamak gerek. Mutlaka bir önlük ile çalışın. Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder