24 Kasım 2013 Pazar
SEBZELİ KIZARTMA TÜRLÜSÜ VE NOHUTLU BULGUR PİLAVI
Ben bulgur pilavını çok severim. Bulgur zaten başlı başına çok besleyici bir besin. Amerika 'nın savaş olasılığına karşı stokladığını duymuştum. Haber şöyleydi:
ABD’li doktorlar artık ilaç yerine bulgur veriyor.
O kadar ki çok faydaları var.
Özellikle de hamilelikte bir numaralı ilaç yerine geçiyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram diyor ki;
-’Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor’ .
HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ
Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, ´´Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.
Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar.
Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´.
O açıdan bulgur önemli´.
Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var.
Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır.
*Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.
ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR
Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.
FAKİRİN DOKTORU
Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.
*Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır.
*Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.
*Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir.
*Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.
KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
*Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
*Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.
*Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir.
*Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.
KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR
*Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır.
*Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.
*Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.
BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR
*Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
*Kabızlığı önler,
*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,
*Zihni dinlendirir ve enerji verir.
EKMEK GİBİ
*2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir.
*Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
*Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.
*Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
*Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.
DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA
Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır.
Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.
ÇİN´DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ
MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
İNCİLDE DE GEÇİYOR
Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.
Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de avantajlı bir gıda.
BM BULGUR STOKLUYOR
Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar kıymetli ki ABD´de savaş olasılığına karşı stoklanıyor.
Bir arkadaşımın komşusu değirmende buğdayı çektirerek bulgur yapıyormuş Tadı inanılmaz güzeldi. Eskiden kadınlar yaparmış. Buğday haşlanırmış, haşlanınca tabi şişiyor bir de. Sonra güneşte kurutulur ve dibek denilen dövme taşlarına alınırmış. Biraz ıslatılarak dövülür ve kırılan bugdaylar yine güneşte kurutulurmuş. Sonra da savrulup kepeğinden arındırılınca yemeye hazır hale gelirmiş.
izlemek isteyen :
bulgur yapımı
Gelelim tarifimize. Türlüyü normalde çiğden yapıyorum. Bir kere de böyle yapayım değişiklik olsun, musakkaya benzesin diye düşündüm.
Malzemeler:
1 tane patlıcan
3 tane biber
1 tane patates
2 tane domate
3 diş sarımsak
1 büyük soğan
tuz, karabiber
1 bardak bulgur
1 yk tereyağ
1 çay bardağı haşlanmış bulgur.
Patlıcanın kabuklarını alacalı soyup uzun uzun dilimliyoruz. Tüm sebzeleri uzun dilimledim. Patatesi de soyup yıkayıp dilimliyoruz. Biberlerin de içlerini temizleyip doğruyoruz. Sırasıyla, çok çok az yağda, patatesleri, biberleri ve patlıcanları tuzlayıp kızartıyoruz.Bir yayvan tavaya kızarttığımız tüm sebzeleri koyup harmanlıyoruz.
Başka bir tavada piyazlık doğranmış soğanları yağ ve tuz ekleyerek biraz kavuruyoruz. Tuz soğanın daha çabuk pişmesini sağlar.Tam pembeleşmeden küçük doğranmış sarımsakları ilave ediyoruz . 1dk geçmeden rendelenmiş ya da benim yaptığım gibi kabukları soyulup tavla zarı kadar doğranmış domatesi ekleyip domatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Pişen domateslerin üzerine yarım bardak su ekleyip fokurdayana kadar bekliyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Bu sosu harmanladığımız sebzelerin üzerine gezdirip kapağı kapalı bir şekilde sebzeler yumuşayana dek pişiriyoruz.
Bulgur pilavı için de tereyağı kızdırıp içine bulguru atıyoruz. Biraz kavurup üzerini geçecek kadar , yaklaşık 1 çeyrek bardak su ekliyoruz. Bulgurların üzerine nohutları da atıp kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte suyunu çekene dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder