9 Kasım 2013 Cumartesi

MANTAR SOTE

Bu gün uzun ve yorucu bir gündü. Bir o kadar da güzel. Akşam olmasa da tüm gün böyle sürseydi diye dilemeden edemeyeceğim.Son günlerde eve girmek istemiyorum zira. Kış gelmeden capcanlı doğanın resmine son bir kez bakma telaşesindeyim. Ne yaptın diye sorarsanız; dedemi ve halamı ziyaret ettim,yol kenarındaki dikenlerden yabani böğürtlenler topladım, kuzine sobamızı kurup başında bol muhabbetli yemekler yedik, sahilde yürüdük, dalından taze meyveler yedik..



Bugün vereceğim tarif herkesin sevdiği bir yemektir iddiasında bulunamayacağım cinsten. Mantar bazılarına bir hayli dokunuyor çünkü. Bazısı da tadından hoşlanmıyor. Pratik bir şeyler yapayım, hem protein alayım hem de tadı güzel olsun diyenlerdenseniz buyurun tarife :

Malzemeler:
yarım kg kültür mantarı
2 orta boy soğan
zeytinyağı, tuz, pul biber

Mantarları pazardan alırken tam açılmamışlardan seçerseniz yemeğiniz daha beyaz olacaktır. Açıldıkları zaman alt tarafları siyah oluyor. Ama benim için yemeğin siyah olup olmaması değil lezzeti önemli. Ben karışık aldım. Tabi bunda terazi burcu olmamın ve bir türlü karar verememiş olmamın da etkisi yok değil. Mantarları yıkayıp saplarının en altındaki sararmış katılaşmış kısımları temizleyin. Dileyen yıkamadan kagıt havlu ile silerek kullanabilir, yapanlar gördüm ama bence hijyenik değil. Temizlenen mantarları kuşbaşının yarısı büyüklükte doğrayın. Mantar piştikçe hacimsel olarak küçülmez o yüzden yiyebileceğiniz boyda doğrayın. Soğanları da piyazlık doğrayıp bir tavada pembeleşene dek yağ ve tuz ile çevirin. Tam olarak yumuşamadan biraz pul biber ilave edin. Bu aşamada koymamızın sebebi pul biberin yağa rengini ve tadını vermesini sağlamak. Pul biberi attıktan sonra bir kez karıştırıp yanmasına fırsat vermeden mantarları ilave edin. Orta harlı ateşte mantarlar yumuşayana dek pişirin. Mantarı kısık ateşte pişirirseniz sulanır ve sulu bir soteniz olur. Nasıl beğeniyorsanız...Afiyetler olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder