*
Ben her sene kışlıkları hazırlarken biraz da mantı yapıp buzluğa atıyorum. İnanılmaz kolaylık oluyor. Dışarıda satılan bir sürü yiyeceğin yerine evde kendim yapabileceğimi anladığımdan beri elimden geleni yapıyorum. İnsanın kendi yaptığını hazır olana tercih edip yemesi de ayrı bir güzel oluyor. Bu sene de boy boy mantı yaptım. Çok pratik oluyor, eve akşam gelseniz bile bir makarna yapacak sürede ana yemeğiniz hazır. Buzluktan çıkarıp kaynayan tuzlu suya atın ve pişirin. İşte mantı tarifim:
Malzemeler:
4 yumurta
4 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un( ben hiç ölçmedim ama hamurun oldukça sert olması gerekiyor.)
100gr kıyma
1 soğan
karabiber ve tuz
bir yemek kaşığı biber salçası
Hamuru ilk başta yoğurmalıyız ki iyice dinlenebilsin. Sert bir hamur olduğu için zor açılıyor. Tavsiyem merdane kullanmanız. Hamur iyice yoğrulmalı, bıçakla kesildiği zaman içerisinde gözenekler oluşmuş olmalı. Hamuru yoğurduktan sonra bezelere ayırıp unlu bir zemine sıralıyoruz ve üzerini nemli bir bez ile kapatıyoruz ki kurumasınlar.
İç harcı için kıymaya ince doğranmış soğan ve diğer malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz.
Hamuru çok unlamadan bıçak sırtı kalınlığında açıyoruz. Eşit karelere bölüp ortalarına kıymalı harcımızdan koyuyoruz. Karelerin dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatıyoruz. Unlanmış bir tepsiye koyuyoruz.Karelerin büyüklüğü önemli değil. İstediğiniz kadar büyük ya da küçük yapabilirsiniz. Sadece aynı boyutta mantılar eşit sürede pişeceği için, birbirlerine karıştırmayın. Ben bir kaç boy yaptım ve yanlarına ebatları belli olsun diye para koyup fotoğrafladım.
Bir tanesini de çay bardağının ağzıyla kesip poğaça yapar gibi birleştirdim. Sonra da kenarlarını kıvırarak kapadım ki böylece daha süslü ve büyük mantılarım oldu. Hamurum arttı, artanlarla da taze makarnalar yaptım.
Hemen pişirmek isterseniz kaynamış tuzlu suyun içine atıp yumuşayana kadar ve mantılar üste çıkana kadar haşlayın. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp üzerine tereyağında çevrilmiş toz biber ya da salça sosu ile servis edin. Benim gibi kışlık buzdolabında saklamak için de gölge ve rüzgarlı bir yerde biraz kurutun ve poşetlere paylaştırıp dondurucuya atın. O kadar zamanım yok derseniz de, mantıları birbirine değmeyecek şekilde dolaba dayanıklı bir kaba koyup dondurun ve öyle poşetleyin. 5dk da birbirlerine yapışmayacak kıvama geliyorlar. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder