23 Aralık 2013 Pazartesi

PIRASALI BÖREK


Pırasalı börek denemeyen kaldı mı? Varsa kesinlikle hemen denemeli. Diğer böreklerin önüne geçebilir listesinde. İçerisinde pırasa tadı ve kokusu kesinlikle kalmıyor. Pırasa pırasa gibi olmuyor, daha değişik bir şeye dönüyor. Okul zamanı çok yapardık öğrenci evimizde. Malzeme az da olsa bol geliyordu tadı. Misafirlerinize değişik bir börek yapmak isterseniz pırasalı tercihiniz olabilir. 
Bir arkadaşım vardı üniversitede. Bu böreği yapmıştık akşam gelince sofrayı kurduk. Börek aslında yemeğin yanında sönük kalmalıydı. Şimdi hangi yemeği yaptık hatırlamıyorum. Ama bir tepsi börek bitmek üzereydi sofradan kalkarken. Sonradan nasıl yaptığımzı sordu. Tarifini verirken içinde pırasa olduğunu öğrenip çok şaşırmıştı. Otlu bir börek sanmış. Giresun'da bol ot var malum. Biz de biraz meraklı bir gençliktik :)

Malzemeler:
1 kg yufka
3-4 tane pırasa
3 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı beyaz peynir ya da lor peyniri
tuz, karabiber

yufkaları ıslamak için:
1,5 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 tane yumurta

çörekotu

Böreğin içi için pırasaları güzelce yıkayıp ince ince doğrayalım. İçine tuzunu ve karabiberini ,peyniri ekleyip en son da yoğurt ile bir karışım hazırlayalım ve kenara alalım.
Bir fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayalım. Bir kilo yufka 6 taneden oluşuyor. Aralarını soslayarak iki yufkayı tepsiye serelim. İkinci yufkanın üzerine kenarlara çok gelmeyecek şekilde için yarısını yayıyoruz. Üzerine yine aralarına sos sürerek iki yufka daha yerleştiriyoruz.Kalan içi de bu kata yayıp kalan yufkaları da öncekiler gibi yerleştiriyoruz. En üste de sos sürüp çörekotu ile süslüyoruz. 180 derece civarı fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder