Kardeşimle hazırladığımız bir kahvaltı sofrasından bu tarif. Babam böyle kıyır kıyır lezzetleri çok sever. Antalya da malumunuz tahin ve çeşitleri bakımından oldukça zengin.Susamların toplanması aşamasına katılan biri olarak söyleyebilirim ki epey zahmetli. Yine de bir mucize susam tanelerinin o kapsülün içinde olmaları. Eskiden , ben çocukken, susam sapları kurusun diye çadır şeklinde birbirlerine dayanırlar ya, o çadırların arasında oynardık ne güzel. Keşke yeniden çocuk olabilsek, tüm yitirmişliklerimizi geri alıp..
Fazlaca anıya dalmamak gerek. Hal böyle olunca katmer tarifi paylaşmamak olmaz dedim. Sıcak sıcak pişince yenmeli, dışarıdan alınanlara güven olmuyor malum. Bir keresinde son kullanma tarihi geçmemesine rağmen aldığımız katmer bozuk çıkmıştı. Dava açmaya kalksam kazanırdım yani :) Ama canına yandığım güzel ülkemde hakkını arayan olan hakkından da oluyor ne yazık ki.
Tahinin faydalarına da bakalım:
1. Minerallerden zengin bir besindir. İçeriğinde iyi miktarda fosfor, lesitin, demir, potasyum ve magnezyum bulunur.
2. Tahin, karaciğerin temizlenmesinde etkili olan metioninden zengin bir besindir.
3. İçeriğindeki antioksidanlar toksin maddelerin zararlı etkilerinden vücudu korur.
4. Çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik gelişimine katlı sağlar. Kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.
5. Vitaminlerden zengindir. E vitamini ve B grubu vitaminlerden B1, B2, B3, B5 ve B15 tahinde iyi miktarda bulunur. Özellikle antioksidan bir vitamin olan E vitamini kanserlerden korunmanızı sağlar.
6. Hücrelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Hücrelerin yapısını korur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
7. Cilt sağlığına katkı sağlar.Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır.
8. İyi bir protein kaynağıdır.Tahinin hammeddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır. İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.
9. Alkali minerallerden zengin olması sebebiyle vücudun asit-baz dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yolla kilo vermeye katkı sağlar.
10. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesinde etkilidir.
11. İçeriğinde sağlık için çok faydalı olan yağlar bol miktarda bulunur.
12. Yaşlanmaya bağlı görülen Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.
13. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
14. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
15. Anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
2. Tahin, karaciğerin temizlenmesinde etkili olan metioninden zengin bir besindir.
3. İçeriğindeki antioksidanlar toksin maddelerin zararlı etkilerinden vücudu korur.
4. Çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik gelişimine katlı sağlar. Kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.
5. Vitaminlerden zengindir. E vitamini ve B grubu vitaminlerden B1, B2, B3, B5 ve B15 tahinde iyi miktarda bulunur. Özellikle antioksidan bir vitamin olan E vitamini kanserlerden korunmanızı sağlar.
6. Hücrelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Hücrelerin yapısını korur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
7. Cilt sağlığına katkı sağlar.Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır.
8. İyi bir protein kaynağıdır.Tahinin hammeddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır. İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.
9. Alkali minerallerden zengin olması sebebiyle vücudun asit-baz dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yolla kilo vermeye katkı sağlar.
10. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesinde etkilidir.
11. İçeriğinde sağlık için çok faydalı olan yağlar bol miktarda bulunur.
12. Yaşlanmaya bağlı görülen Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.
13. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
14. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
15. Anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Tabi her şeyin fazlasının zararlı olduğunu da unutmamak lazım. İşte tarifimiz:
1 su bardağı tahin
yarım bardak pudra şekeri
hamuru:
1pk instant maya
1 bardak ılık su
bir tutam tuz
aldığı kadar un
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezeler koparıp unlanmış tezgaha koyun.
Tahin ile şekeri karıştırın. Hamuru unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açıp tahinli karışımdan üzerine sürün ve kenarından başlayarak rulo yapın. Ruloyu da kendi etrafında dolayıp ucunu altına sokun. Yine unlanmış bir tezgahta yavaş hareketlerle açın ve sacda iki yüzünü de pişirin.Sac yerine yapışmaz yüzeyli bir tavada da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder