3 Ocak 2014 Cuma

PEKMEZLİ UN HELVASI



Dün yaptığım balıktan sonra Deniz için, uzun zamandır istediği pekmezli helvayı yaptım. Küçükken babannesi yaparmış. Benim babannem çok daha güzel yemekler yapardı, Rabbim rahmet eylesin..
İşte pekmezli un helvamız:


Malzemeler:
1 bardak pekmez
1 bardak şeker
1 bardak süt
1 buçuk bardak su
2 buçuk bardak un
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr margarin

Yağı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp eritiyoruz. Üzerine sıvıyağı ekleyip ısınmasını bekliyoruz ve ardından unu ekleyip karıştıra karıştıra kavuruyoruz. Unun kokusu çıkana dek pişmesi ve pişerken iyi karıştırılması gerekiyor, o yüzden biraz yorucu. Daha sonra şekeri ve pekmezi eklenip onlarla da 5 dk kadar kavrulur. İlk önce sütü yavaş yavaş eklenir, ardından da su ilave edilip hamur toparlanana dek kaşıkla ezile ezile ve durmadan karıştırarak kavrulmaya devam edilir. Mutlaka iyi kavrulmalı. Olunca altını kapatıp soğuması beklenir. Ben kalıpla şekil verdim; balık, çiçek,kalp ve yıldız kurabiye kalıplarım vardı. Dileyen kaşıkla ya da elle şekil verebilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder